Menu

Aktuální sdělení pro SVJ

Jméno
Text
icon Od 1.4. (každou středu) bude prováděn kompletní úklid domu externí firmou
28.3. 2024 Porucha výtahu - vyžádán servis
Prosím sousedy, aby nenechávali otevřené spojovací dveře v přízemí.
25.1.2024 12:20 porucha výtahu - vyžádán servis
icon Ve čtvrtek 23.11.2023 od 8:00 do 14:00 hod. bude přerušena dodávka tepla pro oblast Sídliště nad Lužnicí v Táboře.
icon Ve vstupních částech domu a ve sklepích byly rozmístěny jedovaté návnady RATIMOR (na myši). Dávejte pozor na děti a domácí zvířata, neponechávejte ve sklepích volně přístupnou zeleninu a ovoce.

Kontakty - výbor (správa domu)

SVJ - videnska2776@svjtabor.cz
př. J.Pinkava mob.724 200 094
jpinkava@live.com
mpř. N.Nedvědová mob.730 129 493
nada.rousova@gmail.com
čl. J.Rončák mob.723 566 606
jan.roncak@tiscali.cz

< návrat zpět

Aktuání témata roku 2017 - 2019


Téma: Příspěvek do schůze SV rss

Zaslal/a icon 2.1.2018 17:54

Zdeněk Grof, Příspěvek do schůze SV (24.11.2017 16:34) odpovědět upravit

Mám pro výbor SVJ návrh/dotaz do podzimní schůze SVJ k:
1. Prodloužit dobu sepnutí elektromotoru ventilátoru sání min. na 3-5 min. (na průmyslovce jsme se učili, že časté spínání elektromotoru vede ke zvýšené spotřebě při náběhu a větší opotřebení) Při vaření je nemyslitelné po dobu třeba 15 min. zapínat spínač 25x (motor vypíná cca po 30 vt.)
2.Nevím jak je to nastavené v domovní stanici, ale domnívám se, že nám Bytes dodává zbytečně moc tepla, protože v trubce, která odvádí vodu z radiátoru je ještě teplá voda. Nemůžete nasmlouvat menší množství tepla pro ohřev do topení?
Dík
ZG

Zaslat odpověď >

icon #000121
odpověděl(a) (28.11.2017 9:51)
Podzimní schůze letos nebude, výbor chystá na čtvrtek 7.prosince veřejné zasedání (oznámení bude zveřejněno tento týden).
ad 1)
K odsávání je třeba říci, že není určeno pro dlouhodobý provoz (docházelo by i k nadměrnému ochlazování v bytech, také zvýšený hluk v 8 patře by nebyl jistě pro obyvatele příjemný - zejména v nočních hodinách). Takže navrhovaných 3-5 min je asi moc. Jako kompromis by mohlo být prodloužení na 1-2 min. S tím je také třeba vzít v úvahu, že v odsávání i během nečinnosti ventilátoru funguje tzv. "komínový efekt" (je patrný přiložením papíru). Pokud je třeba více odsávat při vaření, vyřešili to mnozí aktivním odsávačem nad sporákem ... (další je na samostatnou diskusi)

ad2)
Dodávka tepla byla již po zateplení korigována (snížena). Provozně je řízena automatikou zejména v závislosti na venkovní teplotě (vyhláška) a odběru ve stoupačkách. Pokud je horká zpátečka znamená to, že někde je otevřený ventil naplno (buď záměrně nebo závadou, oběhová čerpadla by nato měla zareagovat. Existuje však jistá setrvačnost ). Nasmlouvání výrazně menšího množství tepla by znamenalo zejména vypínání topení a snížením tlaku pak i "nedotápění", zejména ve vyšších patrech ... Naše soustava je stará jako dům a bez její rekonstrukce nelze aplikovat moderní techniky vytápění. I zde jsou jistě rezervy, ale je to opět na odbornější diskusi a také na investiční rozhodnutí. Po zateplení k tomu proběhla veřejná schůzka se zástupcem firmy CoopTherm p.Dvořákem, který se problematiku otopných soustav na sídlišti zabývá. Z dosahovaných spotřeb zatím vyplynulo, že soustava je relativně v pořádku a případná "nehospodárnost" je více závislá na chování obyvatel domu. Výbor uvedenou problematiku sleduje a po vyhodnocení roku zveřejňuje stav i možná opatření směřující k úsporám. Budoucnost a vývoj cen ukáže, zda nepřejít na jiný zdroj vytápění. Jsem však přesvědčen, že k výraznějším úsporám spotřeby se bez rekonstrukce soustavy a bez změny svého chování (možná omezování své tepelné pohody) nedopracujeme.
Současný problém SVJ však nyní představuje měření spotřeby zejména TUV v bytech (bude předmětem veřejné schůze výboru). J.Pinkava
#000122
Zdravím výbor SVJ. Souhlasím s Vaším návrhem 2 min. provozu ventilátoru na odsávání na jedno sepnutí. Ten zmiňovaný komínový efekt jsem nepocítil, zvláště, když se v 6.p. dělala rekonstrukce. To jsme měli na záchodě a koupelně smrad jak když se odkryje selka.Teď jen sdělte čas, kdy to NĚKDO nastaví,jestli.